www.babycentar.ba

Telefon: 033 260 725 ili e-mail: info@babycentar.ba

Zašto postavljati sjedalicu u suprotan smjer vožnje?

baby-car-seatGlava jednogodišnjeg djeteta iznosi 25% njegove tjelesne težine i u slučaju frontalnog sudara, ako je dijete okrenuto u smjeru vožnje, glava mu velikom snagom trza prema naprijed. Opterećenja vrata, izmjerena na lutkama koje koristimo u crash testovima pri brzini sudara od 50 km/h obično iznose i do 300 kg. Medicinski stručnjaci preporučaju opterećenja od maksimalno 130 kg. Kod sjedalica okrenutih suprotno od smjera vožnje, opterećenja vrata obično su manja od 80 kg.

Rizik povreda

Tri osnovna velika rizika vezana su uz autosjedalice okrenute u smjeru vožnje!
- Povrede vrata nastale uslijed opterećenja na vrat mogu dovesti do paralize ili biti smrtonosne.
-  Povrede  lobanje i lica uslijed udara fragmenata koji lete kabini.
-  Povrede  unutrašnjih organa koje nastaju prodiranjem pojaseva.

odnostezine

Manji rizik

Testiranja autosjedalica koja su proveli ADAC i Međunarodni savez udruženja potrošača ICRT pokazuju da je rizik za povrede vrata 5 puta veći kod autosjedalica okrenutih u smjeru vožnje od onih okrenutih suprotno od smjera vožnje.
Proučavanja stvarnih nesreća koja provodi Volvo i osiguravajuća društva također pokazuju da su autosjedalice okrenute u smjeru suprotnom od smjera vožnje 5 puta sigurnije od autosjedalica okrenutih u smjeru vožnje.
Prema istraživanjima koja je sproveo Volvo, 13 000 nesreća u kojima je, u svojstvu putnika u vozilu, sudjelovalo 800 djece u dobi od 0-4 godine, rizik za teške povrede je bio slijedeći:
- Suprotno od smjera vožnje - 8%
- Usmjeru vožnje - 40%
To pokazuje da su autosjedalice okrenute suprotno od smjera vožnje pet puta sigurnije od sjedalica okrenutih u smjeru vožnje.ozljededjece

Koliko dugo?

Što duže moguće – najmanje do 2,5 godine. Trideset godina praktičnog iskustva s autosjedalicama okrenutim suprotno od smjera vožnje pokazalo je da se one bez problema mogu koristiti barem do djetetove treće godine. Nakon toga, u nekim slučajevima djeca mogu imati manje prostora za noge, ali to nije presudan faktor.

Vi ste ovdje: Home Savjeti Zašto postavljati sjedalicu u suprotan smjer vožnje?

Brzi kontakt

BabyCentar.ba

Tel: (+387) 33 260-725
Fax: (+387) 33 260-725
Email: info@babycentar.ba
Website: www.babycentar.ba

Partneri

TagCloud

bebe, djeca, roditelji, babycentar, philips, avent, duda, igračke, kolica